Traditionele biologische Ambachtelijke stroop

Ambachtelijk stroopstoken* is een eeuwenoude traditionele wijze om appels en peren te conserveren. Het is een procedé waarin allereerst fruit wordt gekookt in koperen ketels waarvan de bodem rechtstreeks door een vuur wordt verhit. Vervolgens moet men het kooksel uitpersen en grof zeven. Daarna het gezeefde sap terug in de ketel gieten en aan de kook brengen. Water zal dan verdampen en stroop blijft over. Meteen de warme stroop afvullen in potten of blikken, is de laatste handeling.



* Oorspronkelijk werd stroop 'gekookt' op een houtvuur. Vandaar de term 'stroopstoken'.

Fruitstropen en rinse stroop

De traditie kende twee typen fruitstroop. Een zoeter recept: 80% peren en 20% appelen. Een zuurdere stroop van 60% peren en 40% appelen. De verhouding is een basisgegeven. Raskenmerken, aroma, suikers, zuurgraad, bitterstoffen, gehalte aan pectine en de balans die daarin gezocht wordt, bepalen de kwaliteit. Wij stoken beide soorten fruitstroop. Rinse stroop, een recept van 75% appelen en 25% suikerbieten, is onze derde soort. Dit is een uniek recept voor een frisse zure stroop waarin de smaak van het fruit goed herkenbaar blijft. Fabrieksmatige rinse stroop is er niet mee te vergelijken. In hun recept zijn de verhoudingen omgekeerd: dominant het aandeel van 75% suikerbieten, en slechts 25% appelen. Met als resultaat een veel zoeter product en minder consistent dan onze ambachtelijke rinse stroop. Ambachtelijke rinse stroop is bewerkelijk: bieten wassen, koken, persen en kookketels poetsen vraagt extra tijd. Daarom blijft de productie beperkt.