Winkelassortiment
In ons assortiment, natuurlijk onze eigen ambachtelijke stroop en een aanbod van peren, appels, kersen, pruimen en bessen door ons zelf geteeld. Tevens huisgemaakte jams en peren/appelsap van eigen fruit. Een breed scala aan groente is het tweede segment in onze winkel. Specifieke teelten als peulen, erwten en capucijners, sla, boerenkool en venkel, diverse soorten bonen, courgette van de koude grond, en vroege producten, o.a. raapstelen, jonge bietjes en aardappelen, telen wij zelf. Daarnaast betrekken wij van telers uit de regio groenten waarin zij zich gespecialiseerd hebben. Helaas is de toenemende vraag naar streekproducten beperkt realiseerbaar. Zuid-Limburg loopt achter in vergelijking met de landelijke trend. Een totaalpakket is er niet bij elkaar te krijgen. Daarom, als aanvulling op producten uit de eigen streek, kopen wij ook producten van een erkende biologische groothandel,
udea.
Gegarandeerd biologisch
Biologisch produceren is in wettelijke voorschriften op Europees niveau geregeld. Voor de uitvoering is de boer aansprakelijk.
SKAL, Stichting Keurmerk Alternatieve Landbouw, controleert de naleving. Bedrijven die volgens de voorschriften producten telen of bewerken zijn gerechtigd het wettelijk beschermde bio-logo te voeren. Medio 2010 is het nieuwe Europese logo voor de consumentenverpakking verplicht gesteld. Toevoeging van het landelijke logo mag.
Ook onze groente- en fruitteelt en de bereiding van de stroop worden regelmatig, soms zonder vooraankondiging, door Skal gecontroleerd.
Drie uitzonderingen
Vrijwel alle producten die wij in onze winkel verkopen voldoen op alle punten aan de Skal-normen. Daar letten wij scherp op zodat deze producten met recht biologisch zijn geëtiketteerd. Drie uitzonderingen.
-
Streekhoning: bijen vliegen ook wel eens buiten onze biologische percelen en daarom is deze honing niet te certificeren.
-
Peren-appelsap gemaakt van ons eigen biologisch fruit kan ook niet het biologisch keurmerk dragen. Dit zou pas kunnen als de ambachtelijke bereiding, door Marcel Leessens in Bemelen, ook Skal gecertificeerd zou zijn. Omdat hij dagelijks zijn perserij grondig schoont zonder chemische middelen te gebruiken, vinden wij ons peren-appelsap een verantwoord natuurlijk zuiver product.
-
Natuurdesembroden; de bereiding ervan het zelfde verhaal als ons peren-appelsap. Koos van Eindhoven, onze meesterbakker uit Valkenburg, nam de kennis van natuurdesembroden over van zijn vader. En die was al in de pioniersfase van de bio-landbouw, rond 1978, gaan bakken met biologisch meel. Koos zette die traditie voort. Bovendien verfijnde hij bereidingswijze en assortiment. Trouw bleef hij aan de routing van graan tot meel. Want als vanouds wordt het biologisch meel aangekocht van de Skal gecertificeerde Commandeursmolen van Schyns in Mechelen. Dit garandeert een grondstof die controleerbaar biologisch is geteeld. De laatste schakel ontbreekt. Zijn bakkerij is, evenals indertijd de bakkerij van zijn vader, niet gecertificeerd. Kunnen vertrouwen op een zuivere bereiding is de basis waarop wij zijn broden durven aan te bieden. Ook daarin, vertrouwen in elkaar, treedt hij in de voetsporen van zijn vader.